Élelmiszer biztonság

Az élelmiszer-biztonság kérdése világszerte az érdeklődés előterébe került és az Európai Unióban is prioritást élvez.

Jogos elvárás, hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa egészségünket. Aggasztó lehetnek az élelmiszerekben esetlegesen található kórokozók és vegyi anyagok, beleértve a növényvédőszer-, állatgyógyszer maradékokat, adalékanyagokat, az elszennyeződött környezetből bekerülő káros anyagokat. Mások az új technológiák eredményeitől tartanak, és különös aggodalommal követik a genetikailag módosított élelmiszerek piacra kerülését.

Legfontosabb teendők

  • Egység részére kialakított HACCP rendszer kiépítés.
  • Kémiai kockázatelemzés készítés.
  • Termékek tápanyag számítása és gyártmánylapok elkészítése.
  • Munkavédelmi kockázatbecslés-elemzés.
  • Munkavédelmi és élelmiszer-higiéniai oktatás megtartása.