Mi alapján válasszunk főzőlapot?

Ekkor:

Választhatunk beépíthető készüléket, itt nagyon lényeges a méret, vagy szabadon állót. Felújítás előtt az eddigi tapasztalataink alapján jól gondoljuk át, milyen stílusú főzőlap fele meg az igényeinknek és persze mi az, ami illik a konyhánkba. Elsőként mivel beépíthető készülékről beszélünk tervezzük meg a készülék pontos helyét és méretét. A szélesség mellett a magasság és a mélység is fontos adatok, mert vannak olyan főzőlapok, amelyek nem teszik lehetővé, hogy alá sütőt tegyünk.

A főzőlapokon 1-6 főzőzóna helyezkedik el, amelyek száma függ a szélességtől is, de ha van elég hely akkor mi magunk dönthetjük el melyiket választjuk. Ha néha nagyobb főzőzónára van szükség mert jön haza a család és nagyfazékban kell, hogy főzzünk szerencsés, ha bővíthetőt választunk.

A leggyakrabban használt készülék szélesség 60 cm-es, de keresettek a 70 vagy akár 90 centiméter széles modellek is. Ezen kívül találunk két főzőzónás főzőlapokat is és igen ritkán 100-110 cm széles változatokat is.

A gáz főzőlap előnyei

A gáz főzőlap a leggyakrabban használt. Sokan megszokásból ragaszkodnak hozzá. Azonnal melegít, a hőmérséklet finoman szabályozható és nagy teljesítménnyel melegíti az edényt. Az egykezes szikragyújtással működő modellek kezelése kényelmes és biztonságos. Gyorsan felmelegszik és hamar lehűl. A működésére nincsnek hatással az edény formájának egyenetlenségei. Hátránya, hogy esetenként gondot okoz a bekötése a konyhába és a használata során égéstermék keletkezik, amelyet el kell vezetni és a felület tisztítása sem mindig egyszerű. Műszaki hiba esetén mérgező is lehet és robbanásveszély is előfordulhat.

Az elektromos főzőlap biztonsági szempontból előnyös

Az elektromos főzőlap biztonsági szempontból sokkal több előnnyel jár, kiváltképp azért, mert a működésekor nem keletkezik égéstermék. Nem kell gázszivárgástól tartani és az elhelyezése is sokkal egyszerűbb. A modern készülékek gyermekzárral vannak ellátva és maradékhő-kijelzés is van rajtuk, így elkerülhető az égési sérülés.

A kerámia főzőlapok előnye a sík üvegfelület, ami leegyszerűsíti a tisztítását és a modern konyhabútorokhoz is jobban illeszkedik, mint elődjei. A teljesítményét nem befolyásolja a gáz minősége. Hátránya, hogy a gázhoz képes lassúbb a reakcióideje és az edényekkel óvatosan kell bánni, ne karcolják össze a felületét.

Az indukciós főzőlap gazdaságos és biztonságos

Az indukciós főzőlapok a kerámia és a gáz főzőlap miden előnyét magukban hordozzák, sőt még annál is többet tudnak. Kevésbé elterjedtek, de egyre nagyobb teret hódítanak a konyhákban. Működési elve: a benne lévő indukciós tekercs közvetlenül az edényben fejleszti a hőt, a főzőlap átmelegedése nélkül. Így pontosan oda megy az energia, ahol szükség van rá. A teljesítménye 50-28 watt között mozog. A készülék a változtatásokra pontosan és nagyon gyorsan reagál. Mivel nem forrósodik fel a tisztítása is kényelmes és biztonságos. Egy csomagban megkaphatjuk vele a gáz gyorsaságát és az elektromos főzőlapok kényelmét. Energiatakarékos: a felhasznált energia 80 %-át fordítja melegítésre. (A gáz főzőlapok csak 30 %-ot tudnak melegítésre fordítani.) kényelmes és időt is takaríthatunk meg a használatával.

  • 2 liter víz felforralásának ideje (15°-ról 90°-ra):
  • Kerámia főzőlap: 9 perc 54 másodperc
  • Gáz főzőlap: 7 perc 01 másodperc
  • Indukciós főzőlap (PowerBoost funkcióval): 3 perc 39 másodperc

Hátránya, hogy csak mágnesezhető edények használhatók hozzá. Például a régi klasszikus lábasok megfelelnek, az új rozsdamentes acélból készültek, sajnos nem. Az edények használhatóságát egyszerű hűtőmágnes teszttel megállapíthatjuk. Amelyik edényre rátapad a mágnes az használható.

Választhatunk kombinált főzőlapot is

Vannak kombinált, illetve kombinálható főzőlapok, használhatunk többfélét is.
A félindukciós főzőlapokon megtalálható a hagyományos kerámialapos és indukciós főzőzóna is, ezzel mindkettő előnyeit élvezheti a használója.

A flexindukciós főzőlap fontos tulajdonsága az indukcióshoz képest, hogy sokkal rugalmasabban kezeli az edény méretét és formáját. Gyakorlatilag bárhová helyezhetjük a főzőlapon az edényt és bármilyen formájú és méretű lehet.

Az olajsütő egy speciális főzőlap, medence jellegű bemélyedéssel és kivehető kosárrésszel.

A lávaköves grill főzőlap a grillezés megszállottjainak, mesésen finom húskölteményeket alkothatunk rajta.

A TeppanYaki főzőlap a japán konyha szerelmeseinek örömére készült. Halak, húsok, zöldségek sütésére, grillezésére remek megoldás.

Milyen stílusú legyen a főzőlapunk?

A kerámialapos főzőlapok esetében csupán a keret színét választhatjuk meg, a gáz főzőlapok esetében szinte végtelenek a lehetőségeink. A felület anyagával kapcsolatosan is folyamatosan szélesedő választékot találunk.

Praktikus funkciók

Ilyen például az érintőgombos vezérlés, LED kijelző, edényfelismerő funkció. Ezekkel könnyebb és élvezetesebb a főzés. A biztonságot is érdemes szem előtt tartani, hasznos, ha gyerekzárat is tartalmaz. Vannak biztonsági kikapcsolással ellátott készülékek is, ami azt jelenti, hogy bizonyos idő elteltével a beállított fokozattól függően a készülék automatikusan kikapcsol. A főkapcsoló segítségével egyetlen gombnyomással üzemen kívül helyezhető a készülék, a maradékhő kijelzés pedig tájékoztat róla, ha forró még a főzőlap.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s