Szépségszalonokra vonatkozó előírások

Céltudatos szalontervezés

Amikor egy kozmetikus vagy fodrász tanuló a jövőjéről álmodozik, egy saját üzlethelyiség megteremtése körül forognak a gondolatai. Mikor eljut álmai megvalósításáig, akkor fontos, hogy tisztában legyen az alapvető jogszabályi elvárásokkal.

Jó megoldást, ám egyúttal problémák sorát is jelentheti, ha egy hosszú évek óta működő szalont veszünk át – ezek kialakítása ugyanis gyakran nem felel meg a mai igényeknek. Egy mai, modern üzlet-elrendezési terv értelmében teljesen át kell terveztetni új munkahelyünket. Mielőtt azonban szabadjára engednénk a fantáziánkat, érdemes megismerni az erre vonatkozó szabályokat, nehogy a jó ötlet megvalósulása után derüljenek ki azok a szabályok, melyeknek minden körülmény között meg kell felelnünk.


Most kizárólag a tevékenység folytatásának közegészségügyi szabályait vesszük számba. Azért csak ezeket, mivel a műszaki előírásokat a kivitelezésre megbízott szakemberek jól ismerik, a szakmára vonatkozó közegészségügyi előírásokat nekünk kell tudnunk.

A tevékenység folytatásához külön bejáraton át megközelíthető helyiség szükséges. A bejárat lehet folyosón, de nem lehet másik üzletből nyíló.

  • helyiségek méreteit a várható forgalomhoz kell tervezni.
    A méretek számításakor egy munkahelyre a vendégek várakozó helyét a kiszolgálási és közlekedési teret is figyelembe véve legalább 6 m2-t kell számítani. A belmagasság a lakószobáknál meghatározott magasságnál.(2,2 m) kevesebb nem lehet.
  • padlózatot résmentes, könnyen mosható burkolattal kell fedni – a vonatkozó jogszabály nem írja elő a csempét!
  • Tiltott a lakásból nyíló, azzal összeköttetésben levő üzlet.
  • Ha nagyobb üzletben gondolkodunk, melyben legalább 8 munkahely van, akkor a várakozó résztől elkülönített ruhatári részt (fülkét) kell biztosítani. Ez alatt csak a megfelelő számú fogas szükséges.
  • A dolgozók részére 5 főig öltözőhelyet, e fölött öltöző helyiséget kell kialakítani megfelelő számú öltözőszekrény kialakításával. Gondoskodni kell a dolgozók tisztálkodási és kézmosási lehetőségéről is.

Fontos: Nem szükséges a külön férfi, illetve női öltözők megépítése. A különnemű WC csak 10 főnél több dolgozói létszám esetén kell, 8 munkahely fölött viszont a vendégnek kell külön WC.

  • A WC-ket előtérrel és kézmosó berendezésekkel kell ellátni (az összes vízcsap hideg-meleg vízzel ellátott legyen).
  • A világítás lehetőleg természetes (is) legyen, de a 300 lux erősségű megvilágítás mindenhol szükséges.

Legfontosabb szempont a lehetséges munkahelyek számának megtervezése, mivel ez az adat könnyen ellenőrizhető a beadott dokumentumok és az egy időben összeszámolható munkahelyek egybevetésével.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s