Minőségirányítási rendszerek a borágazatban

David Bird híres borkémiai szakértő szerint – aki világszerte végez ellenőrzéseket a borágazatban – a HACCP rendszer kiépítése egy felkészült tanácsadót vagy képzett alkalmazottat igényel csupán és bevezetése nem került nagy összegekbe. Ugyanakkor a HACCP bevezetésének nagy előnye, hogy a szabályozó testületek, a szakmai szervezetek és a kiskereskedelmi csoportok által világszerte elismert élelmiszer-biztonsági szabványrendszer.

Az HACCP mellett az ISO szabvány is egy népszerű, az előző rendszernél magasabb szintű és jóval drágább minőségirányítási rendszer a borágazatban. A rendszerek bevezetésével kapcsolatos főbb szervezeti nehézségek a dokumentációs folyamat, a tudás és gyakorlat hiánya, az idő és erőforrások hiánya, az elkötelezettség hiánya és a felkészült szakemberek hiánya jellemzően.

A minőségirányítási rendszerek bevezetése csökkenti a hibás termékek arányát, növeli a belső kommunikációt és az ügyfél elégedettséget, segíti a piaci növekedést és új piacokra való belépést, mérsékeli a minőségi hibák költségeit. Csökkenti a keletkező hulladékokat és a késedelmes szállítást, javítja a termelékenységet illetve az előállított borok minőségét.

Mindent összevetve a HACCP, az élelmiszerbiztonság és a minőség fenntartásának fontos kritériuma a borágazatban, amely segít megelőzni vagy csökkenteni az esetlegesen bekövetkező veszélyeket a termelés egyes folyamataiban. Bevezetése az ISO szabványoknál lényegesen kevesebb ráfordítással jár. A HACCP rendszerek és az ISO szabványok mellett más szabályozási vagy szabványrendszerek is léteznek a borágazatban, melyek főként a fenntartható környezetvédelmi gazdálkodáshoz, eredet megjelöléshez vagy öko címkézéshez kapcsolódhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s