5 tűzveszélyes helyzet – Napelemes rendszerek tűzbiztonsága

A napelemes rendszer továbbra is az egyik legkedveltebb alternatív energiaforrás. Normál üzemi körülmények között, a vonatkozó előírások betartásával telepített és karbantartott rendszerek rendkívül biztonságosnak számítanak. Azonban egyre több rendszert telepítenek a talajra, a háztetőkre és az épületekbe integrálva is, az esetleges tűz okozta kockázatról sem szabad megfeledkeznünk.

A napelemes rendszereknél előforduló balesetveszélyes helyzetek és azok elhárítása

1. Égés és szennyeződés

A napelemes rendszerek különféle elemei polimertartalmuk miatt gyúlékonyak. Ilyen például a modulok EVA-fóliája és polimer hátlapja, illetve a string kábelek, a csatlakozódobozok és az inverterek polimerből készült részei. A polimerek a fűtőolajnál jóval magasabb hőmérsékletet képesek elérni (polimerek: 46 MJ/kg > fűtőolaj: 43 MJ/kg).

Égés közben és után a napelemes-rendszerekből folyékony, szilárd és füst halmazállapotú szennyeződés távozik. Ilyen esetekben a lakosság nincs veszélyben, ugyanis a fotovillamos rendszerekben nagyon kevés veszélyes anyag található. Ezzel szemben a tűzoltók közvetlenül ki vannak téve különböző fémek (pl. ólom /c-Si/, kadmium vagy szelén) okozta ártalmaknak, ha vékonyrétegű napelemek is vannak a rendszerben. 

A veszély elhárítása

 • A hatóságot tájékoztatni kell a napelemes rendszer jelenlétéről, annak pontos helyéről és típusáról, hogy biztonságosan megtervezhessék a beavatkozást.
 • A beavatkozó tűzoltók légzésvédelméről gondoskodni kell a káros és mérgező anyagok belélegzésének elkerülése érdekében.
 • A napelemes-rendszerből származó törmeléket veszélyes anyagként kell kezelni. Ennek megfelelően kell őket ökologikusan likvidálni.

2. Megcsúszás és leesés

Amennyiben helyhiány miatt túl közel lettek telepítve a rendszer elemei, az megcsúszással vagy leeséssel járó balesetveszélyes helyzetet teremthet.

A veszély elhárítása

 • Hagyjon elég helyet a modulok között és ne telepítsen modult a tető szélére.
 • Címkézze fel a DC-kábeleket, és legyen naprakész nyilvántartása a kábelek elhelyezkedéséről.

3. Tetőomlás

A rendszer miatt többlet súly nehezedik a tetőre, ami a tető beszakadásához vezethet. A veszélyt növeli, ha a tűzben megsérülnek a tető tartógerendái. Az esetleges tűz esetén leeső napelemek az épületben lakók és a tűzoltók testi épségét is veszélyeztethetik.

A veszély elhárítása

 • Alaposan gondolja át a tervezést, szükség esetén konzultáljon építőmérnökkel.
 • Mindig tájékoztassa a tűzoltókat, hogy a tetőn napelemes rendszer található.

4. Zárlati vagy földelési hiba

A napelemes-rendszerek magas DC-feszültségen működnek, ezért meghibásodás esetén zárlat alakulhat ki. A zárlat a feszültség kikapcsolásáig vagy az ívérintkezők egymástól történő eltávolításáig fennmarad. Az ehhez hasonló zárlati hibákat a napelemen belül nem megfelelően forrasztott csatlakozók vagy gyűjtősínek okozhatják.

Gyenge minőségű csatlakozódobozok esetén a laza kábelcsatlakozók és a nem megfelelően záródó borítás miatt rozsdásodás vagy rossz hőelvezetés alakulhat ki, de a gyenge minőségű bypass diódák is zárlatot okozhatnak.

Kockázatot okozhat, ha több, különböző gyártó termékeit csatlakoztatjuk egymáshoz. Az átmeneti ellenállás jelentősen megnőhet, amely az érintett elem túlmelegedéséhez vezethet.

A veszély elhárítása

 • Válasszon  minőségi napelemeket, kábeleket és invertereket.
 • Ne csatlakoztassa egymáshoz több gyártó alkatrészeit.

5. Áramütés

A modulok mindaddig termelik az energiát, amíg elegendő teljesítményű fényforrás éri őket. Halogénlámpákból származó mesterséges fénnyel is előállítható annyi energia, hogy a rendszer veszélyes mértékben feszültség alá kerüljön. Ugyanez érvényes a közelben égő tűzforrásból származó fényre is.

További lehetséges kockázat, ha a tűzoltóknak meg kell bontaniuk a tetőt, hogy hozzáférjenek a rendszerhez. Ehhez át kell vágniuk az áram alatt lévő vezetékeket, ami szinte mindig zárlathoz vezet és súlyos áramütést okozhat.

A sérült napelemek is képesek annyi energiát termelni, hogy veszélyt jelenthessenek a mentési munkálatokban részt vevő tűzoltókra. Tesztek bizonyítják, hogy a hőtől vagy tűztől sérült napelemek 60%-a a teszt után is teljes kapacitással képes működni.

A veszély elhárítása

 • A rendszer áramtalanítása.
 • A légzőkészülék használata.
 • Gyors leállítási megoldások alkalmazása, hogy a tűzoltók ne érintkezhessenek áram alatt lévő DC-kábellel.

Partnerünk a Green Geo Hungary Kft.

www.greengeo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s