5+1 szabálytalanság a társasházak tűzvédelmében amit ne kövess el!

  1. Menekülési útvonalak leszűkítése

“Nincs külön tárolóm, valahová nekem is pakolnom kell…”

A folyosó, lépcsőház a társasház közös tulajdonú területe, azt nem lehet kisajátítani. Ezen területek tűzvédelmi szempontból menekülési útvonalnak minősülnek, ahol bizonyos kivételektől eltekintve általánosságban elmondható, hogy tilos a tárolás.

Tűz esetén fontos, hogy mindenki minél gyorsabban és könnyebben ki tudjon jutni az épületből. Ha a lakók a folyosóra rakják a már nem használt tárgyaikat, az nem csak a menekülésben akadályozhatja őket, hanem a tűz terjedését is elősegítheti.

“A virágok azért maradhatnak?”

A dekorációk és a növények tárolása esetében van kivétel. Növény például a folyosón elhelyezhető, amennyiben az a menekülési szélességet nem csökkenti a szükséges mérték alá. Az, hogy ez a szélesség az adott esetben mekkora, tűzvédelmi szakember tudja megmondani.

2. Dohányzás, nyílt láng használata

“A szomszéd állandóan dohányzik, lehet valamit tenni?”

Lakásban alapvetően nem tiltott a dohányzás. Alapszabály, hogy égő dohányneműt, gyufát és egyéb gyújtóforrást tilos olyan helyre tenni vagy ott eldobni, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat. Sok tragédia okozója az ágyban dohányzás és számtalan tüzet okoz erkélyen landolt cigarettacsikk is.

A folyosón, lépcsőházban mindenképpen tilos a dohányzás, ha ott beépített tűzjelző berendezés érzékelői vannak, hiszen a cigarettafüst téves jelzést eredményezhet. A társasházi törvény úgy rendelkezik, hogy a házirend eltérő rendelkezése hiányában tilos dohányozni közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeken, illetve helyiségekben.

3. Tűzoltó készülékek

“Nem kell minden emeleten elhelyezni?”

A lakóépületek közös területein csak meghatározott esetben (pl.: kazánház, liftgépház stb.) kötelező a tűzoltó készülék. A tulajdonosok dönthetnek arról, hogy a lépcsőházban akár minden emeletre is rakjanak készüléket, de annak csak akkor van értelme, ha a hozzáférése könnyen biztosított, valamint használatukat a lakók elsajátították.

Fontos, hogy a készülékeket – az önkéntesen elhelyezett készülékeket is – negyed évente üzemeltetői ellenőrzés alá kell vonni, és rendszeres karbantartásukról is igazolható módon gondoskodni kell.

“A lakásba kell készülék? Nem túl esztétikus…”

A tűzoltó készülékek a kezdődő tüzek oltására alkalmasak. Mivel tűz esetén minden másodperc számít, fontos, hogy rögtön kéznél legyenek. Ezért javasolt (tehát nem kötelező) a lakásban egy könnyen hozzáférhető helyen, lehetőleg a lakásajtó közelében elhelyezni egy porral oltó készüléket, amelynek oltóanyaga ideális lakástüzek esetén. Fontos, hogy ezen készülékek karbantartásáról is gondoskodni kell annak érdekében, hogy szükség esetén az elvárt módon működjenek.

4. Műszaki megoldások jelölésének hiánya

“Ha ezt a gombot megnyomom, jönnek a tűzoltók?”

Erről a rajta lévő felirat, illetve a felette lévő tűzvédelmi biztonsági jel tanúskodik. Lehet egy tűzjelző rendszer kézi jelzésadója, mely valóban azt a célt is szolgálja, hogy riassza a tűzoltókat. Elképzelhető, hogy a hő- és füstelvezető nyílószárnyak nyitására szolgál. Ezeknek a tűz esetén fejlődő füst elvezetésénél van jelentősége, hogy az épületből az emberek még a tűzoltók kiérkezése előtt nagy eséllyel ki tudjanak menekülni. Tűz esetén tehát a “gombot” meg kell nyomni. Fontos, hogy a különböző nyomógombokat, karokat megfelelően meg kell jelölni, és hozzáférhetőségüket mindig biztosítani kell. 

5. Felvonulási terület leszűkítése

“A parkoló autók miatt nem férnek ide a tűzoltók…”

Már egy 1974-es szabványban szabályozták a tűzoltási felvonulási út és terület paramétereit. Ez arra szolgál, hogy a tűzoltók az épületet a járműveikkel meg tudják közelíteni, és a homlokzatnál elegendő hely álljon rendelkezésre a tűz oltására, valamint a mentési munkálatokra.

Az elmúlt évtizedek alatt a személyautók számának növekedése miatt egyre nagyobb gondot jelent a parkolás, és sok helyen eltűntek ezek az eredetileg szabadon hagyott területek. Érdemes ellenőrizni a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó létesítési követelményeket, majd a vagyon- és életvédelemre hivatkozva érvényt szerezni neki.

+1 HONNAN TUDHATOM, HOGY MILYEN TŰZVÉDELMI SZABÁLYOKAT KELL BETARTANOM?

A Tűzvédelmi Házirend, amit a háromnál több építményszinttel rendelkező és tíznél több lakó- és üdülőhelyiséget magába foglaló épületek esetén kötelező elkészíteni rendelkezik erről. Ebben egyedileg, adott épületre vonatkozóan össze vannak gyűjtve a tűzvédelmi előírások, a tűzvédelmi eszközök, berendezések működése, illetve a tűzeseti teendők. A dokumentum elkészítését érdemes szakemberre bízni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s